בררנות באוכל היא תופעה שעשויה ללוות ילדים בגיל צעיר. כשהילד מתנסה במזונות חדשים, הוא מתחיל להכיר טעמים, ריחות, ומרקמים שונים. חשיפה לתבשילים שמכינים בבית מציעה לו חוויית אכילה מגוונת ומעניקה לו הזדמנות לטעום ולהתרגל למגוון מזונות. כמו כן, חשיפה לתבשילים בבית מקנה לו יכולת להתמודד עם מזונות שונים ומצביעה על גמישות ופתרונות יצירתיים. כך, הוא יכול לפתח יכולות טעימה ולהתעשר בחוויות קולינריות מרתקות. חשוב להציע לילדים מגוון מזונות, להשתמש בשיטות בישול מגוונות, ולהעניק להם את האפשרות לטעום ולגלות את העולם הטעים שסביבם. כך, הם יכולים לגדול עם יכולת לבחור בעצמם מהם המזונות שהם אוהבים ולהנות מאוכל בריא וטעים.
מחקרים רבים מצביעים על החשיבות של תזונה מגוונת ומאוזנת לילדים. מגיל צעיר הילדים לומדים לא רק כישורי כתיבה, קריאה ותפקודים חברתיים, אלא גם מבססים תפיסות והרגלי תזונה שילוו אותם בהמשך החיים. חינוך לתזונה בריאה מתחיל כבר בגילאים הצעירים, והורים יכולים לכוון את הילדים לרכוש הרגלי תזונה שיעזרו להם בחייהם הבוגרים.
הנה כמה טיפים להקניית הרגלי תזונה בריאה לילדים:
1. ארוחות משפחתיות: כדאי לאכול ארוחות משפחתיות ליד שולחן, לא ליד הטלוויזיה או המחשב. הכנת הארוחות יכולה להיות זמן איכות הורה-ילד. תתנו לילדים להתנסות בהכנת האוכל, להריח, לטעום, ולהכיר את שיטות ההכנה הבריאות יותר.
2. מגוון מזונות: מומלץ להגיש מגוון של מזונות בארוחות ולגוון בירקות ופירות בתפריט היומי. כדאי להשתמש בשיטות בישול מגוונות כמו אידוי, גריל, צלייה, הרתחה ואפייה, ולהמעיט בטיגון.
3. שתיית מים: חשוב להימנע מצריכת משקאות ממותקים. השתייה המומלצת היא מים.
4. ארוחת הבוקר: אל תוותרו על ארוחת הבוקר. היא מקור האנרגיה של הגוף ותורמת לגדילה ותפקוד יום יומי תקין. ארוחת הבוקר בבית תהיה חלק משגרת הפעילות טרם היציאה לבית הספר.
מחקרים מצביעים גם על שיפור הישגיים לימודיים ויכולות הריכוז לאחר שהילדים אכלו בבוקר בבית ארוחה קטנה ומזינה.
להלן מתכון מומלץ לארוחת צהריים משפחתית בריאה ומזינה:
חורשט סבזי
מצרכים:
1 ק"ג בשר כתף 5 טרי חתוך לקוביות.
1/2 ק"ג שעועית אדומה (שהשרנו בקערה עם הרבה מים ללילה ) ו1/2 ק"ג לוביה (קטנייה שנקראת גם שעועית העין השחורה שהשרנו בקערה עם מים למספר שעות)
3 יחידות לימון פרסי בהיר שטוף (שהוצאנו ממנו את החרצנים )
1 חבילה גדולה פטרוזיליה
1 חבילה גדולה כוסברה
עלי נענע מ 2 גבעולים
1 בצל גדול מקולף וקצוץ
1 לימון בינוני
1 כפית מלח
1 כפית גדושה כורכום
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית תבלין קארי
אופן ההכנה:
לשטוף היטב את הפטרוזיליה, הכוסברה והנענע לאחר השטיפה להשרות בקערה עם הרבה מים (אני משאירה חלק מהגבעולים העדינים ומוציאה את הגבעולים העבים של הפטרוזיליה ) לאחר ההשריה נוציא מהמים למסננת ונקצוץ דק.
נצרוב קלות את קוביות הבשר בסיר מכל הצדדים עם מעט שמן. נוסיף את השעועית האדומה (לאחר השרייה) נמלא את הסיר במים רותחים, נבשל כ-1.5 שעות או עד שהבשר מתרכך לא מוסיפים תבלינים בשלב הזה. לאחר שבישלנו את הבשר ניקח סיר גבוהה ורחב בקוטר 28 , נטגן קלות את הבצל עם מעט שמן עד להזהבה. נוסיף את הבשר עם הנוזלים שלו, את הלוביה (שעועית העין השחורה השרויה) , 1 כפית גדושה כורכום, 1/2 כפית פלפל שחור, קארי, ומעט מלח ,3 לימונים פרסים יבשים ,מיץ מ- 1/2 לימון (או לפי הטעם) , נוסיף מים רותחים במידת הצורך עד 3/4 הסיר (שיכסה את הבשר) נביא לרתיחה ונבשל על להבה נמוכה עוד 1.5 שעות.
מידי פעם נערבב, לקראת סוף הבישול נוסיף את הירק הקצוץ , נטעם ונתקן תיבול לפי הצורך. במידה ומעוניינים בתבשיל יותר סמיך , יש להמשיך את הבישול למספר דקות נוספות על להבה גבוה ללא מכסה עד לקבלת תבשיל סמיך רצוי. מומלץ להגיש חם עם אורז מבושל וירק.