top of page

כמה עובדות מעניינות על המיקרוביוטה בגופנו. וכיצד היא מושפעת מהתזונה שלנו?

המיקרוביוטה בגופנו

מיקרוביוטה - כלל המיקרואורגניזמים (בעיקר חיידקים) בגוף החי המקיימים סימביוטה (יחסי גומלין) עם הגוף שלנו.

מיקרוביום - המספר הכולל של המיקרואורגניזמים החיים בגופנו והחומר הגנטי שלהם. לעיתים משתמשים במינוח מיקרוביום לתיאור מיקרוביוטה.


ברוב המקומות בגוף אין קיום של מיקרואורגניזמים. מנגד, ברקמות הריריות יש כמות אדירה של מיקרואורגניזמים, לדוגמא - במערכת העיכול, במערכת העור ואיברי המין. נמצא שהיחס בין מספר תאי האדם למספר החיידקים בגוף מתקרב ל 1:1.


שינויים במצב הפיזיולוגי (הריון, חום, מחלה, ירידה במשקל), משפיעים על מאזן החיידקים בגוף.


ישנם כ 10,000 מינים שונים של מיקרואורגניזמים בגופינו, והכם כוללים פתוגנים (מעוררי מחלות), מינים שאינם עוברים אינטראקציה ישירה עם הגוף, ומינים המקיימים מערכת יחסים חשובה עם האדם ותורמים להישרדותו.


המשקל הכולל של המיקרואורגניזמים בגופנו מהווה 2% בממוצע ממשקל גופנו (שזה יותר ממשקל המוח והכבד)


החיידקים במערכת העיכול שלנו מקיימים יחסים של תקשורת דו צדדית עם המוח. הם נמצאו כמשפיעים על מצבי הרוח, רגשות, התנהגות, מצבים בריאותיים ונפשיים, אלרגיות, ואפילו קשרים חברתיים וחיבור עם אנשים אחרים.


תפקידים של חיידקי המעיים הטובים:

  • פירוק המזון ועזרה בעיכול באמצעות תסיסה

  • סינתזה של ויטמינים - ויטמין B12 , ויטמין K

  • אקטיבציה של מאקרופאגים ולימפוציטים

  • מונעים התפתחות חיידקים פתוגנים

  • יצירת אנרגיה - סינטזת חומצות

  • שומן קצרות שרשרת

  • שיפור ספיגת מינרלים - סידן, מגנזיום וברזל

  • נטרול חומרים קרצינוגנים במעי


המיקרוביוטה

הגורם המשפיע ביותר על יחסי הגומלין בין חיידקי המעי לבין הגוף הוא התזונה. רכיבי המזון השונים משפיעים על אוכלוסיית החיידקים בכך שמספקים לה מזון לשגשוג.

דוגמא לכך אפשר לראות בהבדל בין ריבוי החיידקים הטובים באנשים הניזונים מדיאטה מבוססת צמחים העשירה בסיבים תזונתיים לעומת אלו הניזונים מדיאטה מערבית העשירה בבשר, שומן וסוכר



רפרנס:An insight into gut microbiota and its functionalities. Cell Mol Life Sci. 2019 Feb;76(3):473-493. doi:

The role of diet on gut microbiota composition. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Nov;20(22):4742-4749.

bottom of page