מזון אולטרה מעובד הוא מזון שעבר מספר תהליכי עיבוד תעשייתיים ומכיל לעיתים קרובות תוספים שאינם מהטבע. גם אם מוסיפים לו סיבים או ויטמינים, מוציאים סוכר ומכניסים ממתיקים מלאכותיים או מוציאים את שומן הטראנס, עדיין המזון הזה לא מהווה תחליף טוב למזון לא מעובד או מעובד מינימלית. כשרשימת הרכיבים של המוצר כוללת מספר רב של חומרים, בעיקר כאלה שאינם בשימוש ביתי, מדובר במזון אולטרה מעובד. נכון שהרכיבים עוברים תהליכי אישור, אבל כבר קרה שעם השנים התגלה שהשפעת רכיבים מסויימים עלולה להיות מזיקה כמו ניטריטים בבשר מעובד שמוגדרים כמסרטנים.
דוגמאות למזונות אולטרה מעובדים
חטיפים מלוחים ושומניים, משקאות קלים וממותקים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, תבשילים להכנה מיידית בתוספת מים רותחים, פריכיות אורז, רטבים, ממרחים, מעדנים, חטיפי עוף (בשרים מעוצבים), נקניקים, נקניקיות, מזון ממותק וחטיפים ממותקים, עוגות, עוגיות, מיצים, גלידות, מגוון מוצרים מוכנים לחימום כמו פאי מוכן לאכילה, חטיפי עוף ודגים, אבקות מרקים וקינוחים, וכן משקאות אלכוהוליים שהאלכוהול בהם עובר זיקוק כגון וודקה, וויסקי ורום.

למה מזונות אולטרה מעובדים לא בריאים לנו?
כי הם לא מאוזנים תזונתית יש בהם צפיפות קלורית גבוהה (הרבה קלוריות ליחידת משקל), טעמים חזקים ונטייה לצרוך מהם בעודף כתוצאה מהרכבי שמן, שומן, סוכר, מלח ותוספים שונים.במצב כזה הם מתאפיינים בצריכה מוגזמת ובאים על חשבון מזונות בריאים יותר
כי צריכה שלהם מובילה לצריכת נתרן וסוכר גבוהות מהמומלץ.
כי הם מעודדים אכילה לא מודעת. הם מוכנים לאכילה ללא צורך בצלחת, שולחן ועזרים נוספים. ניתן לאכול אותם מול הטלוויזיה, תוך כדי העבודה או על הדרך.
כי המרקם שלהם לרוב לא מחייב לעיסה ומעודד התרגלות לאכילה שכזאת, לכן אם מציעים אותם לפעוטות, הם עלולים לסרב לאכול פירות וירקות כי הם אינם מורגלים בתהליך הלעיסה.
כי הם מוצעים בגדלי מנה גדולים ובכך מעודדים אכילת יתר.
כי ייצורם, הפצתם, שיווקם וצריכתם פוגעים בבריאות, בתרבות, בחיי החברה ובסביבה:חיי חברה – מזון אולטרה-מעובד מיוצר באריזות מוכנות לאכילה בכל רגע, ופוגע בחיי החברה בכך שהוא מייתר את הצורך באכילה משותפת, כגון ישיבה ליד שולחן, הכנת מזון והתכוננות לאכילה. כך מתפספסות הזדמנויות משפחתיות- חברתיות ומתעצם הבידוד החברתי.סביבה – השימוש בשמן זול, בסוכר ובמרכיבים אחרים מעודד ייצור אינטנסיבי של מזון יחיד שאינו מיועד לתוצרת מקומית. ייצור כזה דורש השקעה אנרגטית לא מאוזנת, גורם לפגיעה במגוון הביולוגי ויוצר בזבוז רב.