top of page

על התמדה והצבת יעדים קטנים - ככה מלמדים היום להצליח!


החלטתם שוב שאתם רוצים לשנות את מצב התזונה בבית, התמלאתם מוטיבציה להגשים את המטרה וכדי לא לפספס את המומנטום חיפשתם את הדרך המהירה ביותר (ולא במקרה גם המגבילה ביותר), שגם קיבלתם עליה הבטחה לירידה ודאית ומשמעותית במשקל תוך מס 'שבועות או חודשים. ושוב בלי להתכוון חזרתם למעגל הדיאטה האינסופי. אמנם יש מצב שגם הפעם תרדו מהמם במשקל אבל לאור הניסיונות שלכם בעבר ההמשך כבר ידוע לכם מראש ...

במקורות היהודיים נהוג לקרוא למצב הנ"ל "מלחמת היצר". היצר עובד עלינו כל הזמן ושואף להביס אותנו. אחת התחבולות הידועות של היצר היא הצבת יעדים גבוהים מדי. זה קורה בעיקר בשל ההתלהבות מהתחלה של שינוי. היצר משכנע אותנו להציב שאיפות לא ריאליות כאלו שודאי לא יחזיקו מעמד...מוכרים לכם המשפטים האלה של "זהו! ממחר סיימתי עם המתוק! מוציאים את כל השוקולדים, הבורקסים, העוגיות. אלינו נכנסים הביתה רק קינואה, כוסמת , ירקות, הקינוח מהיום הוא רק פירות!פירות !פירות! " וככה מתחילים את כל השינויים... בבום!! במכה אחת!! ללא זמן הסתגלות, הפנמה, בדיקה של היכולות , המסוגלות, תחושות הגוף.

אז מה הדרך שבה לא ניפול שוב ושוב באותה נקודה?

בשנים האחרונות המחקרים מצביעים יותר על קשר בין עבודה הדרגתית על שינויים באורח החיים והתמדה בהם להצלחה בהטמעה שלהם לאורך זמן וכתוצאה מכך ראו גם שיפור במצב הבריאותי (מחקרים שפורסמו בכתבי העת המדעיים The lancet ב2023 וב2014, ובכתב העת של האגודה האירופאית internet intervention משנת 2021**). מסכנות אלו תואמות לשיטה המוצגת בספר התניא שנכתב לפני 220 שנה (ספר הפסיכולוגיה היהודית האולטימטיבי להבנת נפש האדם באופן יסודי ומדויק), – הצבת יעדים קטנים והתמדה. ההמלצה הזאת יוצאת מנקודת הנחה שאם תתקדמו צעד אחר צעד, תחוו יותר הצלחות וניצחונות קטנים שידחפו אתכם להמשיך ולהתקדם בביטחון אל עבר השינוי התזונתי המיוחל. להתחיל מהחלטה שתהיה בתוקף למשך ימים בודדים, התגברות בת שעה בלבד , להבין שגם להם חשיבות רבה בהתקדמות בבטחה לעבר היעד שלנו.


אז לא כדאי להציב מטרות גדולות בנוגע לאורח חיים בריא?


שימו לב לא לבלבל בין מטרה להרגל. זה בסדר שהמטרה תהיה גדולה אבל רק אחרי התבוננות, הבנה ואומדן של הכוחות שלי , הכישורים ,המסוגלות , והמשאבים שעומדים לרשותי. אם לא עברנו לפני כן את ההתבוננות הזאת והלכנו שבי אחרי המטרה הנוצצת אנחנו עלולים למצוא את עצמינו שוב באחת הסדנאות המבטיחות לירידה גדולה ומהירה במשקל ואתה הכישלון הגדול והמהיר שמגיע אחרי ושוב חזרנו למעגל הדיאטות. הרגל נחשב לפחות "נוצץ" כי הוא דורש התמדה, התוצאות לעתים מתעכבות, והשינוי הנדרש הוא לרוב טכני.


אז איך בכל זאת אפשר לעבור שינוי אמתי?


האמת היא שהתשובה לשאלה הזאת היא בעלת משמעות רחבה שנוגעת ממש במהות הפנימית שלנו, ובמי שאנחנו.

כדי להגיע לשינוי אמיתי שיישאר איתנו לכל החיים , העבודה שצריכה להיעשות, לפי התניא, דומה ממש להקמה של בניין מחדש , שינוי מאפס. השינוי הוא שינוי פנימי. לשבת ולהתבונן בעצמינו –מה משמעותי לנו בחיים , לזהות מהם הערכים אליהם אנו מתחברים בחיים , אילו ערכים חשובים לנו, איך היינו צריכים להראות מבחינה נפשית וגופנית ומה אנחנו צריכים לעשות כדי לחיות את החיים במלואם ולהרגיש שלמות ולאחר שזיהינו את הערכים האלה השלב הבא הוא להתחיל לברר איך אנחנו מטפחים אכילה שתואמת את הערכים האלה. לדוג' אם הבנתי ששמירה על בריאות הגוף והנפש שלי הוא ערך חשוב עבורי, אתבונן (אקדיש לו זמן מחשבה ובדיקה) בשאלה האם אני מיישם אותו מספיק בחיים שלי באופן שאני רואה שיפור ותוצאות שמיטיבות איתי ובמידה וגילית שהתשובה שלך לכך היא לא או שלא מספיק אז הצעד הבא הוא לבדוק איך אני מיישמ/ת אותו בחיים שלי בצורה שהכי מותאמת עבורי ותעזור לי להתקדם ולהגיע ליעד שלי.

לאכילה שלנו יש תפקיד והיא לא נועדה רק עבור השובע. אכילה נכונה מסייעת לנו לחבר את הנפש עם הגוף, כדי שלאדם יהיה כח להיות נוכח בכל רגע. באכילה אנחנו מגלים את כוח הקיום שלנו. האכילה משפיעה על המצב הרגשי שלנו ואיכות האוכל משפיע על הנפש לנו.


מהי אכילה נכונה שמתגלה בה חכמה?


אכילה שנעשית בתשומת לב ובהתבוננות- שבה אני שואלת את עצמי - מה אני אוכלת , כמה אני אוכלת, למה אני אוכלת, איפה כדאי לי לאכול ,איך אני צריכה לאכול.

כדי להימנע מהרגלי האכילה הקודמים של אכילה אוטומטית , בהיסח הדעת, ובלתי מודעת ולהתבונן במה שצריך להתבונן בהתייחסות לאכילה שלי.. נצטרך להפוך את הפעולה הזאת למתמשכת . לא ללכת שבי אחרי המטרה אלה להתחיל מיד בשינוי ובעשייה פרקטיים יום אחרי יום כדי להתקדם לעברה ולקחת בחשבון שגם אם נכשל נחזור חזרה לאותו מסלול. חשוב להזכיר לעצמינו שאין לנו מטרה להיות מושלמים, אינינו יכולים לשלוט במצבים שסובבים אותנו, במשיכות, בתאוות וברגשות שלנו אבל עם זאת יש לנו יכולת לבחור במחשבה שלנו, בדיבור ובמעשים שלנו.

זו בהחלט משימה לא פשוטה אבל היא אפשרית גם אם אנחנו מצליחים לשלוט בהם לזמן קצר , הצלחה מצטרפת לעוד הצלחה ואנחנו מתקדמים. וכמו שאי אפשר לעצור מים בנהר עצום כך גם עם הרגל: צריך לפתוח ערוץ צד קטן ודרכו לשנות הרגל קטן.


לסיכום:


1. מוצאים מהם הערכים המרכזיים בחיינו - איך נפש בריאה וגוף בריא צריכים להיות


2. מפנימים איך אכילה בריאה משרתת את הערך הזה


3. מפרקים אותו להרגלים שעומדים בבסיס של אכילה בריאה.


4. מסיקים מסקנות וממשיכים לתרגל ולא שוכחים להנות מכל צעד שקידם אותנו, גם אם נופלים, קמים וממשיכים הלאה




**Effects of a community gardening intervention on diet, physical activity, and anthropometry outcomes in the USA (CAPS): an observer-blind, randomised controlled trial. The lancet. January, 2023 / Developing a web-based support using self-affirmation to motivate lifestyle changes in type 2 diabetes: A qualitative study assessing patient perspectives on self-management and views on a digital lifestyle intervention. Internet interventions. April, 2021 / Definition of intervention points in prediabetes. The lancet ,2014


Comments


bottom of page