כאבי בטן שלא מרפים עלולים לפגוע באיכות החיים שלנו. זה לא נעים ולא קל לחיות עם הכאב הזה, לפגוש אותו במהלך העבודה או בערב עם הילדים בבית, באמצע טיול, ובתפקוד היומיומי.
אחת הסיבות לכך יכולה להיות IBS תסמונת המעי הרגיז שכאב בטן היא התסמין העיקרי שלו שקשור לתהליך ההתרוקנות, למרקם היציאות ושינוי בתדירות היציאות . לרוב מתווספים לזה גם נפיחות בטנית וגזים.
ישנם 3 סוגים של מעי רגיש : IBS-D שמתאפיין יותר בשלשולים , IBS-c שמתאפיין יותר בעצירות או IBS-Mשמתאפיין בשניהם
את חולמת על פסטה, אבל יודעת שאחרי כמה ביסים תמצאי את עצמך מתפתלת מכאבים? אתה מפנטז על בורקס, אבל כל ביס מהול באימה של כאבי הבטן שיגיעו קצת אחר כך? יכול להיות שיש לכם מעי רגיז או בשם נוסף – מעי רגיש.
ואכן מדובר למעשה במעי שהוא רגזן במיוחד , כי תכל'ס ..לא הכל עובר לו חלק. וזאת תופעה שהולכת ונהיית יותר שכיחה ובעיקר מופיעה לפני גיל 35 בקרב נשים יותר מאשר גברים . לרוב לפני שתקבלו את האבחנה של IBS תבוצע בדיקה גופנית אצל רופא, בדיקות דם , הדמיה, אולי ביופסיות, בדיקות אנדוסקופיות או פעולות אחרות שבאף אחת מהן לא יימצא ממצא חריג.
מה הטיפול כולל?
הקו הטיפולי הראשון במצב הזה הוא הטיפול התזונתי. למזון יש תפקיד חשוב בהשפעה על מעי רגיז ונמצא שיותר מ 60% מהמטופלים מדווחים על החמרה בתסמינים אחרי ארוחות. לכן מה שקורה בדר"כ עם רוב האנשים שסובלים מכך הוא שהם פשוט נמנעים ממגוון רחב של מזונות מה שגורר אותם בהמשך לירידה באיכות החיים, סכנה לחסרים תזונתיים והתנהגות אכילה לקויה.
לכן הטיפול חייב להתייחס למספר תחומים – היסטוריה רפואית, אורחות חיים, התנהגות אכילה, פעילות גופנית, מתח וארועי קיצון רגשיים.
מה הגישה היום?
בשנים האחרונות התפתחה דיאטה מיוחדת שנחקרה באוסטרליה והופצה בכל העולם שמצליחה להביא לשיפור התסמינים ועלייה באיכות החיים של הסובלים ממעי רגיז. השם שניתן לה הוא דיאטה דלה בfodmap
איך היא עובדת הלכה למעשה?
דיאטה זו מתבססת על הימנעות / הפחתה במזונות עשירים ברכיבים מקבוצת הפחמימות (למשל פרוקטוז, לקטוז, סורביטול ועוד) אשר אינם מפורקים ונספגים ביעילות במעי הדק או הפחתה שלהם. רכיבי מזון אלה מפורקים ע"י חיידקים.
לכולנו יש חיידקים טובים במערכת העיכול. למעשה, יש לנו חיידקים שחיים אתנו בסימביוזה בכל מקום בגוף: במעי, על העור, בעיניים. כלל מערכת החיידקים הזאת נקראת מיקרוביוטה. ממחקרים עולה שלחיידקים שחיים איתנו יש תפקיד מרכזי בחיזוק הגוף, ואנחנו מפיקים תועלת רבה מקיומם. רבים מהחיידקים האלה חיים במעיים שלנו.
הבעיה מתחילה אצל מי שמאובחנים במעי רגיז כשהגוף מסוגל לפרק ולספוג רק חלק מהפחמימות, ולכן כמות גדולה שלהן מגיעה אל החיידקים במעיים וגורמת להחמרה בתסמינים במעי. תסמינים כמו: גזים, כאבי בטן, שלשולים, נפיחות ותחושת לחץ.
את הדיאטה הזאת חשוב לבצע ביחד עם ליווי מקצועי , דיאטנית מתחום הגסטרו שעוזרת לעבור את המסע הזה בלי חסרים תזונתיים מיותרים, בלי המנעויות , ויתורים וסבל מיותר. ע"י התאמה מיטבית לצרכים והטעמים של המטופל ובהתייחס למגבלות שלה. זוהי דיאטת אלימינציה שנעשית באופן הדרגתי ונמשכת כ6 שבועות. ההתקדמות היא בהתאם לסבילות ובהתאמה אישית. חשוב לקחת בחשבון שהמצב הרגשי הוא גם פקטור שמשחק תפקיד מרכזי בתסמונת הזו לשם כך אני משלבת ביעוצים שלי שיטה שלמדתי שנקראת בחסידות "שיטת התניא של אדמו"ר הזקן" שעוסקת בניתוח נפש האדם והאתגרים שהיא חווה ובהדרכות פרקטיות להתמודדות איתם. במטרה להגיע להקלה בתסמינים באופן יעיל
Comments