top of page

תזונה במצב של רגישות לגלוטן שאינה צליאק

לחמים עם גלוטן

גלוטן הוא חלבון שנמצא בחיטה, שעורה, שיבולת שועל ודגנים אחרים. הוא משמש כמו דבק שמחבר את הקמח ומעניק לו אלסטיות וגמישות. גלוטן מצוי במזונות רבים ונפוצים, כמו לחם , פסטה, עוגות , ביסקוויטים, פיצה ועוד.


מהי רגישות לגלוטן?

רגישות לגלוטן היא מצב בו הגוף מגיב באופן שלילי לצריכת גלוטן. התגובה יכולה להיות חיסונית, דלקתית, או גסטרואנטרולוגית. התגובה יכולה להופיע במהירות או לאחר זמן מה , ולהשפיע על מערכות שונות בגוף. רגישות לגלוטן אינה זהה לצליאק, שהיא מחלה אוטואימונית שבה הגוף מגיב באופן דלקתי לגלוטן, פוגע ברירית המעי וכך גורם למניעת ספיגה של חומרים תזונתיים חיוניים.  וגם אינה זהה לאלרגיה לחיטה , שהיא תגובה חיסונית מיידית שיכולה להיות מסוכנת.

 

מהם הגורמים לרגישות לגלוטן?

הגורמים המדוייקים לרגישות לגלוטן עדיין אינם ברורים לחלוטין. ייתכן שמדובר בשילוב של גורמים גנטיים, תזונתיים וסביבתיים. חוקרים מאמינים שישנם גנים שגורמים לאנשים להיות רגישים לגלוטן, ושישנם גורמים שיכולים להפעיל את הגנים האלה כמו זיהומים, דלקת, תזונה לקויה, סטרס ושינויים במיקרוביום המעי. ייתכן גם שהגוף מפתח חוסר סבילות לגלוטן עם הגיל, או שהוא רגיש לחומרים אחרים שמלווים את הגלוטן כמו חומרים משמרים או חומרים מוספים.


מהם התסמינים של רגישות לגלוטן?

התסמינים של רגישות לגלוטן יכולים להיות משתנים מאדם לאדם ולהיות קלים או חמורים. התסמינים הנפוצים הם תסמינים גסטרואינטסטינאליים כמו: כאבי בטן, עצירות, נפיחות, שלשולים, בחילות, יציאות ריחניות או שומניות, תסמינים של תסמונת המעי הרגיז.

תסמינים חיסוניים כמו: פריחה, אטופיה, אקזמה, אסטמה, אלרגיות אחרות

תסמינים נוירולוגיים כמו: עייפות, חולשה, חוסר ריכוז, דיכאון וחרדה..

בנוסף נצפו גם  כאבי מפרקים ושרירים ואנמיה.

יום האבחנה של תסמונת הרגישות לגלוטן מסתמכת על הערכה מדוייקת של תסמינים קליניים שיש לאדם ושלילת צליאק ואלרגיה לגלוטן. יש כאלו שבודקים אם יש שיפור בתסמינים במערכת העיכול אחרי הוצאת הגלוטן לגמרי מהדיאטה, ואם בהחזרתו התסמינים שוב חוזרים אז אפשר לשער שאכן מדובר ברגישות לגלוטן.  לתסמונת אין סמן ביולוגי כלשהו בדם דרכו ניתן לאבחן אנשים. מצב זה מעכב את האמינות המוחלטת באבחון, עם זאת ניתן לצפות אצל חלק מהאנשים תת ספיגה כמו למשל רמות נמוכות של פריטין, חומצה פולית, ויטמין D,  וויטמין B12 בדם. כאשר אחרי שאלו מקפידים על דיאטה נטולת גלוטן רואים שיפור במדדים אלו בבדיקות הדם.


מהו הטיפול התזונתי המתאים לסובלים מרגישות לגלוטן?

אין הנחיות ברורות בנוגע לטיפול באנשים עם רגישות לגלוטן. חשוב לציין כי אין יתרון בהוצאת הגלוטן מהתזונה שלנו כאשר לאדם אין רגישות לגלוטן. אך עדיין צריך לזכור שאין הנחיות לאבחנה מדויקת



של התסמונת.

 לאנשים עם רגישות לגלוטן יהיה מומלץ לשנות את הרגלי התזונה שלהם ולהתחיל לצרוך מזונות כמו אורז, תירס, כוסמת, דוחן, קינואה, אמרנט וסויה.

יש להדגיש כי רמת הסבילות משתנה בין אדם לאדם ויש אנשים עם רגישות לגלוטן שלא יסבלו אפילו כמויות מאוד קטנות של גלוטן.

יש מקרים בהם דיאטה ללא גלוטן מובילה להיעלמות מוחלטת של התסמינים, ויש מקרים בהם דיאטה שכזו תגרום להיעלמות חלק מהתסמינים. במקרים בהם רק חלק מהתסמינים נעלמים, דיאטה עם צריכה נמוכה של סוכרים מותססים ושל סוכרים כוהליים יכולה לשפר משמעותית את המצב. לא ידוע עדיין האם התסמונת הזו היא קבועה או חולפת. יש אנשים שחוששים להוסיף גלוטן חזרה לתפריט שלהם אחרי שהתסמינים משתפרים ונעלמים, ההמלצה היא לנסות להוסיף גלוטן מחדש לדיאטה לאחר שנה- שנתיים. ייתכן כי הגישה הנכונה ביותר כיום היא הפחתת הרגישות דרך התרגלות הדרגתית: הכנסת כמויות קטנות של גלוטן בחזרה לתפריט היומי ועליה בכמויות באופן הדרגתי. מדובר באתגר קליני מורכב חדש אשר נחקר היום במספר מחקרים והתקווה היא שבקרוב יהיו הנחיות מדויקות לאבחנה ולטיפול באנשים עם תסמונת זו.

 

רפרנס: Nonceliac gluten sensitivity. Gastroenterology. 2015 May;148(6):1195-204. doi:

 

bottom of page